Detectie
Incendiile sunt printre cele mai periculoase evenimente care se pot intampla in absolut orice imprejurare, fie ca este vorba de exterior sau de interior. Cu un potential de raspandire foarte mare, flacarile unui incendiu pot distruge bunuri in doar cateva secunde si, mai important, pot la fel de usor pune in pericol viata celor care se afla in calea lor.Viata umana este infinit mai pretioasa decat valoarea oricaror bunuri si, cu toate acestea, este si mai predispusa la un rezultat fatal, fara sa fie nevoie decat de fumul pe care il degaja flacarile care fac pagube materiale. Desigur, desi bunurile sunt asigurate, in cazul unei companii serioase, exista printre acestea si materiale care ar putea sa nu mai fie recuperate si, de aceea, este indicat sa existe, pe langa un sistem performant de detectie a incendiilor si cateva instalatii de stingere a incendiilor, care pot minimiza orice tip de pagube.
Citeste mai mult
Executie
Modul de intrare şi punere în funcţiune a unor instalaţii incendiu dintr-o clădire ţine cont de principalul scop: salvarea oamenilor. Astfel, pentru o clădire dotată cu toate instalaţiile pentru securitatea la incendiu, putem concepe următorul scenariu: prima instalaţie care intră în lucru este cea pentru detecţie, semnalizare şi alarmare în caz de incendiu; aceasta are ca obiectiv identificarea incendiului încă din faza incipientă; rolul revine detectoarelor, ce transmit mesajul către centrala de incendiu, aceasta din urmă dând anumite comenzi în funcţie de programarea concepută; în general, prima opţiune este pentru un detector de fum deoarece poate semnaliza incendiul încă din fazele incipiente;Excepţie clădirile de producţie şi depozitare, vor intra imediat în funcţiune instalaţiile pentru desfumare şi eliminare a gazelor fierbinţi, pentru a se putea asigura condiţii optime pentru evacuare; peste 80% din victimele unui incendiu apar ca urmare a intoxicării cu fum şi gaze fierbinţi, lucru care obligă la intrarea imediată în funcţiune a acestora. Odată semnalat incendiul, până se atinge temperatura critică pentru declanşarea instalaţiilor automate, utilizatorilor le revine obligaţia legală de a se folosi de hidranţii interiori pentru a stinge şi limita focarul de incendiu; hidranţii interiori nu sunt desemnaţi a fi utilizaţi doar de către pompieri; utilizatorii trebuie să fie instruiţi cu privire la modul în care se folosesc instalaţiile de stingere cu hidranţi interiori.
Dacă incendiul nu este stins, atunci el va fi însoţit şi de o creştere de temperatură, lucru ce va duce în cele din urmă la declanşarea instalaţiilor automate de limitare şi stingere a incendiilor cu apă pulverizată. Intr-o ultimă etapă, odată cu sosirea pompierilor, va avea loc intervenţia şi cu ajutorul hidranţilor exteriori; aceştia sunt concepuţi a fi utilizaţi de către personal specializat, în general de către pompieri. Scopul acestor instalaţii este mai mult de limitare a extinderii incendiilor către clădirile alăturate şi de asigurare a condiţiile de intervenţie pentru pompieri în vederea salvării oamenilor şi a acordării primului ajutor.
Sonorizare
In ultima vreme s-au tot facut exercitii de alarmare publica in diverse situatii limita precum inundatii sau cutremure si, cu toate acestea, un segment mic din populatie stie cum se aude sirena in caz de catastrofa naturala ori atac aerian. Practic, exista 4 tipuri de avertizare sonora. Desii sunetul este acelasi, ceea ce difera sunt: lungimea si frecventa.Servicii de ignifugare
Beneficiile ignifugarii: poate limita un incendiu la focarul inițial și împiedică extinderea acestuia, reduce costurile unei construcții, protejând-o, atrage după sine costuri reduse la încheierea polițelor de asigurare, asigură confortul psihic al beneficiarului.Recomandari de utilizare ale ignifugarii: construcţiile noi, la modificarea, schimbarea destinaţiei sau a condiţiilor de utilizare a celor existente, la expirarea perioadei de garantie a lucrării de ignifugare specificată de producător, pereti exteriori, interiori, sarpante si poduri ale unui imobil, realizarea unor elemente de construcţie, cum sunt tavane, închideri sau mascări finisaje ş.a. Construcţiile provizorii combustibile, investitorii sau proprietarii pot solicita ignifugarea şi în alte situaţii.
Verificare, reincarcare, reparare stingatoare
Verificarea stingatoarelor de incendiu reprezinta un ansamblu de operatiuni efectuate de catre personal de specialitate, cu ajutorul unor mijloace tehnice adecvate, cu scopul de a conferi increderea ca produsul corespunde integral din punctul de vedere al caracteristicilor functionale demonstrate la modelul certificat si ca prezinta siguranta in exploatare.Reincarcarea stingatoarelor de incendiu reprezinta un ansamblu de operatiuni efectuate de catre personal de specialitate, cu ajutorul unor mijloace tehnice adecvate, prin care un stingator de incendiu este repus in stare de functionare in urma descarcarii la utilizare, accidentala sau la termen.
Reincarcarea este insotita in mod obligatoriu si de o verificare cu scopul de a conferi increderea ca produsul corespunde integral din punctul de vedere al caracteristicilor functionale demonstrate la modelul certificat si ca prezinta siguranta in exploatare.
Repararea stingatoarelor de incendiu reprezinta un ansamblu de operatiuni efectuate de catre personal de specialitate, cu ajutorul unor mijloace tehnice adecvate, aplicabile unui stingator la care au fost constatate defectiuni, pentru repunerea acestuia in stare de functionare.
Repararea are rolul de a conferi increderea ca produsul corespunde integral din punct de vedere al caracteristicilor functionale demonstrate la modelul certificat si ca prezinta siguranta in exploatare.